Award Editions Frontend Portlet

Edition 2018

Results

award-results Portlet

Winners

Mentions

  • Cuyperspassage

    Amsterdam (Netherlands), 2018

    A new underground tunnel, more than a hundred metres long and decorated with Delft Blue tiles representing fragments of Dutch naval history, provides cyclists and pedestrians with a connection from the old city centre to quays on the IJ River waterfront.

    Developer: Gemeente Amsterdam, Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer
    Authors: Benthem Crouwel Architects, Irma Bloom

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • Poblenou "Superblock"

    Barcelona (Spain), 2018

    A series of tactical urbanism operations has pedestrianised a “superblock”—nine blocks in the grid-designed Eixample district—in a pilot test of a future large-scale strategy for reclaiming public space from private vehicles and making it available for public transport, bicycles and pedestrians.

    Developer: Ajuntament de Barcelona
    Authors: Area d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat. Ajuntament de Barcelona

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • Stage

    Dnipro (Ukraine), 2018

    Several cultural groups of musicians, poets, and visual artists organise to carry out a temporary renovation of a Stalinist-era amphitheatre in the city’s central park by means of crowdfunding, collaborative design, and “self-construction” teamwork.

    Developer: NGO Kultura Medialna and citizens of Dnipro
    Authors: STAGE : СЦЕНА community

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • Zollverein Park

    Essen (Germany), 2018

    After two decades of work, an old mining operation which was closed at the end of the twentieth century and subsequently declared a UNESCO World Heritage Site is now a large park combining industrial archaeology, green landscape, leisure installations, and cultural facilities.

    Developer: Stiftung Zollverein
    Authors: Planergruppe GmbH Oberhausen

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • PC Caritas

    Melle (Belgium), 2018

    Somewhere between a closed building and open space, an old psychiatric hospital pavilion has been partially saved from demolition to offer a peaceful refuge for patients, their families, and people walking in the public park surrounding it.

    Developer: KARUS
    Authors: BAVO, architecten de vylder vinck taillieu

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3 | Panel 4 | Panel 5 | Panel 6

Asset Publisher

Finalists

Order by : City (16) | Country (12)

  • img
    • FINALIST

    Renovation of the Himarë Waterfront

    Himarë (Albania), 2018

    The demolition of a retaining wall dropping sharply from a waterfront road has now connected the town and the Ionian Sea by means of introducing a gently sloping series of platforms planted with pine trees for shade.

    Developer: Albanian development fund
    Authors: SON-group (architect of record), Bureau Bas Smets

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    Renewal of the Seafront Promenade

    Vlorë (Albania), 2018

    The deplorable state of the waterfront after decades of neglect and privatisation has been remedied with a white concrete promenade planted with Aleppo pines and linking beaches, a park, several sports areas, an amphitheatre, and a large paved terrace.

    Developer: Fondi Shqiptar i Zhvillimit
    Authors: Xaveer De Geyter Architects

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    Play Landscape "be-MINE"

    Beringen (Belgium), 2018

    A landscape restoration project, including several play areas, of a rubble mountain on the largest coal-mining site in Flanders has created a landmark commemorating the industrial past of the place.

    Developer: Municipality of Beringen
    Authors: OMGEVING landscape architecture and urbanism, Carve

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    Monument for an Open Society

    Brussels (Belgium), 2018

    The Canal Zone Abattoir site, a bleak industrial zone full of barriers, has been reconciled with the working-class neighbourhoods surrounding it by means of a versatile, open, monumental market which includes a farm-to-table restaurant.

    Developer: Abattoir NV
    Authors: ORG Permanent Modernity

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    Memorial 22/3

    Brussels (Belgium), 2018

    A circle of thirty-two birches has been planted in a clearing of the Sonian forest not far from the centre of Brussels to commemorate the victims of the terrorist attacks in the city on 22 March 2016.

    Developer: IBGE Institut Bruxellois pour la Gestion de l'Environnement
    Authors: Bureau Bas Smets

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    Refurbishment of vacant spaces in "Les Courtillières"

    Pantin (France), 2018

    The empty, poorly maintained spaces of the “Les Courtillières” resThe empty, poorly maintained spaces of the “Les Courtillières” residential estate which, like so many other projects of modern urbanism, had lapsed into social exclusion and spatial-social segregation have been refurbished in a project embracing the whole estate. idential estate which, like so many other projects of modern urbanism, had lapsed into social exclusion and spatial-social segregation have been refurbished in a project embracing the whole estate.

    Developer: Ville de Pantin
    Authors: l'AUC

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    Niel garden

    Toulouse (France), 2018

    After acquiring the abandoned Niel military barracks located on a small hill near the bank of the Garonne River, the Toulouse Council has transformed the land into a new city park.

    Developer: Mairie de Toulouse
    Authors: Miquel BATLLE, Michèle ORLIAC

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    I'm a monument!

    Berlin (Germany), 2018

    One of the many vacant spaces resulting from major changes in the Postblock zone after the fall of the Berlin Wall has temporarily been endowed with new senses by appealing to the collective imaginary with a series of monuments to everyday items.

    Developer: DSK Deutsche Stadt- und Grundstücksentwicklungsgesellschaft mbH & Co. KG
    Authors: KARO* architekten – Antje Heuer, Bert Hafermalz, Prof. Stefan Rettich

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    Third Garden

    Florence (Italy), 2018

    Neglected for more than fifty years, a natural riverside space in the old city centre has been opened to the public after temporary landscaping was carried out.

    Developer: Consorzio di Bonifica Medio Valdarno, Regione Toscana Genio Civile Valdarno Superiore
    Authors: F. Ciaravella, U. Daina, V. Fiore Studio ++

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    Recovery of the ENCI Quarry

    Maastricht (Netherlands), 2018

    The anthropic landscape of the ENCI quarry which supplied the Netherlands with cement for more than a century has been restored in the form of a large peri-urban park with spaces evoking water and vegetation.

    Developer: Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI gebied
    Authors: Rademacher de Vries Architects

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    Community Kitchen in Terras da Costa

    Costa de Caparica (Portugal), 2018

    A participatory process involving the residents of a shantytown located in an agricultural and ecological reserve on the outskirts of Lisbon has resulted in the construction of a community kitchen, reinforcing social interaction and a sense of belonging.

    Developer: ateliermob + Colectivo Warehouse
    Authors: Ateliermob + Colectivo Warehouse

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    Rehabilitation of the Alameda Manuel Ricardo Espirito Santo

    Lisbon (Portugal), 2018

    A garden square full of trees restores greenness to an old agricultural site which was badly damaged in the mid-twentieth century by the construction of a motorway and a proliferation of open-air car parks.

    Developer: Câmara Municipal de Lisboa
    Authors: JOSÉ ADRIÃO ARQUITECTOS

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    Connecting the Carmo Convent with Chiado

    Lisbon (Portugal), 2018

    Thirty years after dozens of buildings were destroyed in a catastrophic fire, a new sequence of stairs, ramps and terraces linking Pátio B with the ruins of the Carmo Convent, Carmo Square, and the Santa Justa Lift has contributed to the restoration of the Chiado neighbourhood.

    Developer: Câmara Municipal de Lisboa
    Authors: Álvaro Siza with Carlos Castanheira

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    Bringing gardens back

    Moscow (Russia), 2018

    Following old seventeenth-century walls for more than fifteen kilometres around the old city centre, parts of the Ring highway have been turned into gardens, thus reclaiming for pedestrians essential space which had been invaded by cars.

    Developer: КБ Стрелка
    Authors: Strelka KB

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    A Square and a Playground below the Castle

    Škofja Loka (Slovenia), 2018

    Once used as an open-air car park, the area at the foot of the walls of a medieval castle has been transformed to include a square, a playground, steps, and terraced seating

    Developer: Ravnikar Potokar d.o.o.
    Authors: Ravnikar Potokar d.o.o.

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    Street Square

    Barcelona (Spain), 2018

    A series of terraces introduced in a sloping hillside street provides accessible public spaces for the small houses of a former informal neighbourhood built on the top of the Turó de la Rovira.

    Developer: Ajuntament de Barcelona
    Authors: bosch.capdeferro arquitectura

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    The fold's Childhood

    Meyrin (Switzerland), 2018

    The drabness of open spaces in a modern industrial estate has been alleviated with a series of deep slashes in the ground which create a sculpture-landscape representing the topography of the Jura Mountains and offering children a space to play.

    Developer: Ville de Meyrin
    Authors: Gilles Brusset Gilles Brusset

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    Blue House Yard

    London (United Kingdom), 2018

    A process of participative design and construction involving students, local residents, users and professional carpenters has converted a disused spae and a municipal building into a productive, lively site with workshops for creative businesses, wooden shops, a space for local residents to meet, a bus converted into a café, and spaces for fairs and markets. 

    Developer: High Street Works, London Borough of Haringey
    Authors: Meanwhile Space CIC, Jan Kattein Architects

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

  • img
    • FINALIST

    Lea River Park

    London (United Kingdom), 2018

    The creation of a park following the course of the Lea River from the Queen Elizabeth Olympic Park to the Thames at Blackwell has overcome physical and social fragmentation caused by large-scale infrastructure while also recognising the industrial landscape which has been essential for London’s economic development.

    Developer: London Legacy Development Corporation (with London Borough of Tower Hamlets and London Borough of Newham)
    Authors: 5th Studio

    Panel 1 | Panel 2 | Panel 3