Projects Frontend Portlet

  • FINALISTA 2016

Renovació de la «Promenada»

Velenje (Eslovènia), 2016

La construcció d'un amfiteatre i un pont sobre el riu Paka converteix un antic recorregut per a vianants en un eix cívic que connecta el centre urbà amb l'entorn natural dels afores. 

Estat previ

Velenje és una ciutat jove, dissenyada als anys cinquanta segons els preceptes de l’urbanisme modern. La seva morfologia volia democratitzar l’accés al sol i a l’aire net tot disposant els habitatges i els equipaments en torres i blocs exempts que floten sobre un mar de vegetació. Però, com en tants altres polígons residencials del segle XX, el temps ha demostrat que l’excés de superfície dedicada al cotxe fa que els espais públics de Velenje siguin inhòspits, insegurs i de difícil manteniment. La manca de compacitat afebleix la intensitat. Ho reflecteix un dels seus principals eixos urbans, la «Promenada», via antigament ofegada pel trànsit que va ser pacificada fa trenta anys. Malgrat que la pacificació va comportar un canvi de paviment, la «Promenada», massa àmplia i ensopida, no va acabar de perdre mai l’aspecte d’una carretera. Els vianants l’usaven per anar des del centre urbà cap als afores, on hi a l’escola secundària o el centre de salut. Ni tan sols la presència del Paka, un torrent perifèric que creix significativament diverses vegades l’any, aconseguia que el recorregut fos massa entretingut.

Objecte de la intervenció

L’any 2012, l’Ajuntament de Velenje va decidir invertir més de tres milions d’euros a millorar la intersecció entre la «Promenada» i el riu Paka. La intervenció, que constituïa el primer pas d’una estratègia més àmplia per revitalitzar diversos espais públics de la ciutat, volia fundar un lloc de trobada capaç d’acollir esdeveniments a l’aire lliure. Amb la voluntat de dinamitzar l’ensopiment de la «Promenada», es van fixar dos objectius aparentment contraposats: incrementar-ne els continguts programàtics i augmentar l’espai verd.

Descripció

La intervenció duta a terme va resoldre la intersecció entre la «Promenada» i el riu Paka com un gran amfiteatre de geometries complexes que ocupa un total de disset mil metres quadrats. Respecta per complet tots els arbres preexistents i està conformat per bancals de formigó blanc que acompanyen el curs de l’aigua. Els bancals es comporten com corbes de nivell que es deixen inundar quan el torrent porta més aigua. S’ajunten i se separen entre si per generar graderies o terrasses en una seqüència fluida d’ambients diversos. Els dos espais més grans del conjunt són la graderia principal i el seu escenari, que constitueix la coberta d’un nou aparcament soterrat. Al nivell de la «Promenada», una nova passarel·la rectilínia, també de formigó blanc, fa de teló de fons de l’amfiteatre.

Valoració

El nou amfiteatre dels afores de Velenje funda un lloc de trobada a la intersecció entre la «Promenada» i el riu Paka. En el dia a dia, els seus bancals sinuosos atreuen l’atenció dels transeünts i els conviden a aturar-se per contemplar el pas de l’aigua. A més, el programa de concerts i representacions que s’hi organitzen amb regularitat aporta nova vida a una part adormida de la ciutat.

[Darrera actualització: 02/05/2018]

Fitxa tècnica

CIUTAT: Velenje
PAÍS: Eslovènia
INICI DE PROJECTE: 2012
INICI DE LES OBRES: 2013
FI DE LES OBRES: 2014
SUPERFÍCIE: 17.020 m²
COST: 3.720.000 €

Crèdits

PROMOTOR:
Velenje Municipality

AUTORS:
ENOTA


Documents relacionats