Projects Frontend Portlet

  • MENCIÓ ESPECIAL 2016

Nou porxo polivalent

Molenbeek-Saint-Jean (Bèlgica), 2016

La construcció d'un porxo monumental en un pati d'illa permet acollir concerts, fires i una àmplia gamma d'activitats veïnals en un barri de composició social complexa i fragmentada.

Estat previ

Dins el teixit metropolità de la capital belga, Molenbeek-Saint-Jean s’ha distingit per ser un territori particularment dens, afligit per la fractura social i estigmatitzat pels recents atemptats terroristes de París i Brussel·les. Mancat d’espais públics reconeixedors, entre els seus edificis hi abunden els intersticis tancats o d’ús incert. Un d’ells era el jardí d’un pati d’illa situat a la Rue des Quatre-Vents, espai residual emmarcat pels darreres d’una escola pública, una església i un edifici d’habitatges.

Objecte de la intervenció

En els últims anys, la ciutat està desenvolupant un pla que veu com oportunitats els dos principals inconvenients d’aquests intersticis. D’una banda, el seu caràcter residual i apartat permet convertir-los en petits jardins acollidors i resguardats del trànsit. De l’altra, la seva abundància facilita que arribin a conformar una constel·lació verda de grans dimensions. Aquesta duplicitat d’escales es reflecteix en els dos promotors d’aquest pla, l’Ajuntament de Molenbeek-Saint-Jean i el govern de la regió metropolitana. L’any 2009, ambdues institucions van voler incloure en el pla el pati d’illa de la Rue des Quatre-Vents. Es va decidir que l’espai, que ja estava enjardinat, atrauria més activitats veïnals a l’aire lliure si s’hi inseria un porxo capaç d’aixoplugar-les de la pluja.

Descripció

De planta quadrada, el nou porxo consta d’una llosa reticular de formigó de quinze metres de costat. Tres obertures zenitals permeten que la llum i els troncs dels arbres existents travessin el sostre, recolzat sobre quatre pilars que no ocupen les cantonades, sinó el punt mitjà de cada costat. Aquesta disposició dels suports verticals fa que la llosa projecti grans voladissos als seus vèrtexs. Això li confereix, a la vegada, una aparença gràcil i una severitat monumental.

Valoració

Aquesta monumentalitat, que remet a les estructures de Mies van der Rohe i al seu rigor axial, contrasta amb la humilitat tosca dels murs perimetrals i distingeix el jardí amb una màgia decadent. Fins aquí, l’arquitectura. La resta ve donada per l’àmplia gamma d’usos que la comunitat dóna al porxo polivalent. Assemblees ciutadanes, concerts, tallers infantils, barbacoes, representacions teatrals o projeccions de cinema permeten assolir l’objectiu últim de la intervenció, que no és altre que el de reunir els habitants d’un veïnat fracturat sota un mateix sostre compartit.

David Bravo


Nou porxo polivalent, Molenbeek-Saint-Jean (Bèlgica). MENCIÓ ESPECIAL. Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà 2016 (VOSC)del CCCB a Vimeo.


[Darrera actualització: 18/06/2018]

Fitxa tècnica

CIUTAT: Molenbeek-Saint-Jean
PAÍS: Bèlgica
INICI DE PROJECTE: 2009
INICI DE LES OBRES: 2012
FI DE LES OBRES: 2015
DIRECCIÓ D'OBRA: BAUKUNST
CONSTRUCTORA: OPENAIR
SUPERFÍCIE: 1.250 m²
COST: 275.000 €

Crèdits

PROMOTOR:
Municipality of Molenbeel-St-Jean

AUTORS:
BAUKUNST BAUKUNST

COL·LABORADORS:
Benoit Delpierre, Justine Devergnies, Fabian Maricq

Documents relacionats