Projects Frontend Portlet

  • PRIMER PREMI 2008

Barking Town Square

Londres (Regne Unit), 2008

Nova plaça major al districte suburbà de Barking.

Estat previ

El districte suburbà de Barking és un dels principals focus de regeneració del Thames Gateway, un immens projecte de transformació urbana de què estan sent objecte les ribes del riu a l’est de Londres. Després d’anys d’abandonament i marginalitat, el seu teixit urbà ha sofert un fort augment de l’activitat edificatòria i el seu teixit social ha vist aparèixer noves tensions entre la població nouvinguda i l’existent.

Objecte de la intervenció

Barking necessitava un nou espai cívic que rescatés del passat una identitat perduda i projectés cap al futur un espai de trobada per a la nova comunitat. La creació d’una nova plaça major al centre del districte va ser inclosa dins la iniciativa dels «100 espais públics de l’Alcalde» i va comptar amb una inversió de més de dos milions i mig d’euros.

Descripció

L’antiga explanada pavimentada situada davant de la seu del districte, utilitzada sobretot com a aparcament, va ser transformada en una plaça major cèntrica, equipada i plena de nous sentits comuns. A més de l’Ajuntament, la nova plaça està flanquejada per una biblioteca popular i un centre educatiu. La seva quarta façana ve donada per la Folly Wall, una nova paret de maó manual vist que oculta la mitgera d’un supermercat i que, amb la seva aparença de ruïna, evoca les façanes de fàbrica de maó dels antics edificis de Barking. La plaça queda connectada amb la Ripple Road, el principal carrer comercial del centre, a través d’una porxada il•luminada amb làmpades d’aranya i pavimentada amb un escaquer de grans lloses blanques i negres de terratzo que remeten a les sumptuoses vil•les eduardianes de Londres. A tocar de la porxada i la plaça hi ha un arborètum amb 40 arbres madurs de 16 espècies diferents que, de nit, s’il•luminen amb colors diferents en funció de l’estació.

Valoració

La coincidència eclèctica de tots aquests elements pintorescos i extravagants dilueix la banalitat d’un paisatge urbà que havia perdut els seus atributs, tenyeix l’espai de nous sentits i el converteix en un lloc reconeixedor i significatiu. Sorprenentment, és l’excentricitat el que aporta centralitat a la nova plaça major de Barking.

David Bravo Bordas, arquitecte

[Darrera actualització: 02/05/2018]

Fitxa tècnica

CIUTAT: Londres
PAÍS: Regne Unit
INICI DE PROJECTE: 2005
INICI DE LES OBRES: 2007
FI DE LES OBRES: 2008
SUPERFÍCIE: 6.468 m²
COST: 2.620.000 €

Crèdits

PROMOTOR:
London Borough of Barking and Dagenham

AUTORS:
muf architecture/art, Allford Hall Monaghan and Morris

COL·LABORADORS:
Tom Dixon, Spread the Word, Atelier One, Alan Stone

Documents relacionats

També et pot interessar

  • img

    Visita a  Barking Town Square

    Els autors del projecte Barking Town Square van organitzar per als representants del CCCB una visita guiada del projecte guanyador del Premi 2008.