Projects Frontend Portlet

embedded = false isPreview = false
  • SELECCIÓ ARXIU 2002

Western Docks

Malmö (Suècia), 2001

Conjunt d´espais públics d´un nou creixement urbà en una àrea d´antics molls industrials al port de Malmö

Estat previ

Malmö, la tercera ciutat de Suècia, ha estat històricament una ciutat industrial de classe mitja treballadora. A l´actualitat, és la ciutat sueca amb més immigrants. Arran del declivi econòmic que la ciutat visqué a la dècada dels vuitanta, en què tancaren moltes de les seves grans indústries, Malmö, al sud del país, inicià una etapa de forta inversió en polítiques urbanes per a la millora de la ciutat i la qualitat de vida dels seus habitants. L´any 1995 elaborà un pla d´ordenació urbana encaminat a integrar regionalment la ciutat i vehicular el seu creixement futur. La inauguració, l´any 1997, d´una zona universitària al mateix centre de la ciutat, connectada al port i a l´estació de trens, inicià el procés de dinamització urbana i l´adquisició d´un perfil progressivament més cultural. L´any 2000, l´obertura d´un nou pont de connexió amb Copenhaguen representà un nou posicionament geogràfic gràcies al qual aparegueren noves oportunitats de comunicació i de treball que estimularen notablement les expectatives futures de la ciutat i la continuació dels treballs iniciats en el camp del planejament estratègic.

L´any 1997 la ciutat adquirí uns terrenys llargament abandonats al front litoral. Aquests terrenys, guanyats al mar artificialment entre el 1948 i el 1987, brindaven l´oportunitat d´imaginar una nova façana marítima per a la ciutat en un indret crucial per a la revitalització del centre urbà i el desenvolupament d´un nou rol a escala regional.

Objecte de la intervenció

L´estratègica situació dels terrenys adquirits pel municipi portaren a pensar en la creació d´un nou districte sobre el mar bàltic, que, a tocar del centre històric i en contacte amb el nou campus universitari, possibilités la transformació d´una vasta àrea de vells molls industrials en desús en un nou pol d´atracció urbana, d´importància estructural per al creixement futur de la ciutat, la seva potenciació econòmica i l´increment de la qualitat ambiental de la façana marítima.

Donada la complexitat i la duració estimada de les actuacions de transformació dels Western Docks –Västra Hamnen–, en un nou districte residencial, cultural i lúdic, el planejament havia de ser flexible però comptar alhora amb una estructura sòlida i compromesa en la satisfacció d´un seguit d´objectius, raó per la qual la concepció i l´adequada formalització de l´espai públic al nou barri esdevingué una prioritat. L´accessibilitat, física i econòmica, a tot l´àmbit havia de ser un element fonamental. A través de polítiques integrals d´habitatge es volgué garantir l´oferta d´habitatges per a ciutadans amb diferents nivells adquisitius per fomentar l´equilibri social entre els barris i la identificació de tots els habitants amb el nou districte. Els nous espais públics, pensats per a tota la ciutat segons criteris de qualitat ambiental, sostenibilitat i durabilitat, havien d´enriquir i donar continuïtat urbana a la xarxa d´espais urbans de Malmö, assegurar la seva apropiació ciutadana i convertir-se en elements d´atracció tant per a residents com per a visitants.

Descripció

Arran de la història d´explotació prèvia de l´àmbit sobre el qual s´havia de bastir el nou districte, els treballs per a la seva construcció s´iniciaren amb anàlisis exhaustives de l´estat dels sòls per procedir al seu sanejament i consolidació com a futur assentament residencial i urbà. La definició del nou barri al port de Malmö, a cavall entre els teixits centrals de la ciutat i el mar, combinà el caràcter marítim –derivat del volgut diàleg amb la gran escala dels elements naturals presents a la franja litoral– amb el caràcter dens del centre urbà i establí una sèrie d´àmbits de trobada aptes tant per a la celebració d´actes cívics, festivals i festes com per a la passejada tranquil·la i pausada o el relaxament. Les pautes per a les intervencions als espais públics exteriors seguiren en certa mesura les directrius del Pla de Desenvolupament Urbà de Malmö, i reforçaven la idea de continuïtat en el tractament formal dels espais urbans en aspectes com la il·luminació, la vegetació o el mobiliari urbà, però oferint alhora varietat visual i diversitat d´estímuls per enriquir l´experiència dels nous espais oberts.

L´estructura de carrers del nou assentament donà prioritat als vianants, i es limità el trànsit de vehicles per tal de construir un barri segur per als infants i per als transports alternatius. L´accés rodat tant per als visitants com per als residents es resolgué a partir d´una avinguda d´accés principal –Vastra Varvsgatan–, amb diferents seccions i caràcter segons l´ús per al tràfic local de càrrega, per al vehicle privat, per als vianants o per als ciclistes.

El nou conjunt d´espais públics dels Western Docks de Malmö –un passeig marítim que es converteix en parc litoral i en port als seus extrems respectius, un parc major al cor del barri i els carrers i passatges interiors del nou districte– foren desenvolupats successivament en diferents moments per equips multidisciplinaris. Al parc interior, paral·lel a la línia de costa però a segona línia, es construïren uns molls de fusta continus arran d´un canal sinuós, que possibiliten la realització de diferents activitats esportives, així com el passeig i l´estada a la vora de l´aigua. Al centre d´aquest parc, a la cruïlla entre el canal d´aigua interior i un dels eixos principals de la trama de nous carrers, es configurà un espai de jocs amb estructures de petites dimensions que conferiren una escala més íntima a aquest àmbit integrat dins el verd general del parc. Aquest parc interior es relaciona amb el front litoral a través de nombrosos passatges i d´una plaça cívica amb vocació d´espai públic central del barri, al mig del passeig marítim, en continuïtat amb el nou port i el parc arran de mar. Al front litoral, amb les costes de Dinamarca per horitzó, també es construïren molls continus i plataformes graonades de fusta, per intensificar el contacte entre la gent i el mar.

Valoració

L´actuació duta a terme als Western Docks representa l´assimilació a la ciutat d´una gran peça portuària llargament abandonada i la possibilitat per als ciutadans de gaudir d´un indret que arran de la seva transformació ha millorat a bastament les qualitats ambientals i paisatgístiques en un àmbit important de la línia de costa. Posant l´accent en la connexió del nou districte a la ciutat, per a la qual ha esdevingut un destí privilegiat, i en la seva accessibilitat general, la intervenció, generosa en la definició dels espais exteriors, representa fonamentalment la configuració d´una nova estructura de parcs i passeigs públics de diferent entitat que, fortament relacionats els uns amb els altres, s´enriqueixen mútuament i constitueixen una de les principals característiques espacials d´un nou entorn, construït en un marc natural excepcional.

Mònica Oliveres i Guixer, arquitecta

[Darrera actualització: 07/06/2023]

Fitxa tècnica

CIUTAT: Malmö
PAÍS: Suècia
INICI DE PROJECTE: 1998
INICI DE LES OBRES: 1999
FI DE LES OBRES: 2001
SUPERFÍCIE: 293.000 m²
COST: 31.570.000 €

Crèdits

PROMOTOR:
City of Malmö, Public Works Department

AUTORS:
Jeppe Aagaard Andersen, 13,3 Landskapsarkitekten, Landskapsgrupen AB Häkan Lundberg, SWECO FFNS arkitekter AB, Lokal XXX, Stig L. Andersson, Räntfors Arkitektur ocht Landskap

COL·LABORADORS:
Sigurdür Gudmundsson, Marts Leiderstam, Karl Cavén, Annika Svenbro, Allan McCollum

Documents relacionats