X
This website uses third-party cookies so that you can enjoy the best possible user experience. If you continue to use this website we will assume that you accept their use. You can change your settings or obtain more information here.
Prior to the intervention. The mediocrity of the buildings around the square and the scant commercial activity at street level gave it the lacklustre appearance of an empty backyard.

BEFORE

images  (12)

AFTER
 

description

previous state

Bombing attacks in the Second World War destroyed almost all the buildings in the surrounds of Laurenskerk cathedral. The subsequent reconstruction of the city centre freed a vacant space between the main facade of the cathedral and the Delftsevaart canal. This is known as the Grotekerkplein, a square of some seventy by seventy metres. However the mediocrity of the buildings around it and the scant commercial activity at street level gave it the lacklustre appearance of an empty backyard. Apart from a statue in honour of Erasmus and a few trees lined up in double rows, the square’s surface was tediously devoid of content and it suffered from a clear absence of dynamism.

aim of the intervention

In 2004, with the aim of programmatically organising this space and reinforcing the definition of its physical limits, a non-profit-making private organisation suggested to the Council that a small pavilion-theatre could be inserted on the only non-built-up side of the square. With this in view, a call for entries was made, a project was eventually chosen and an investment of over a million euros was earmarked for its construction.

description

Designed for performances of theatrical works, the pavilion constitutes a prismatic volume running parallel to the canal and closing off the western side of the square. It consists of two cubic nuclei resting on a podium and supporting a slab 50 cm thick and thirty metres long. The result is a great horizontal portico framing a stage that is open on both sides. A seventy-metre-long sliding curtain hanging from the perimeter of the roof means that performances can be addressed to audiences on the square side or the canal side and it can even be run round both sides to make a closed-in room. The lateral nuclei contain storage room, toilets and an artists’ dressing room.

assessment

Besides equipping the square with a new focus for events, the pavilion rises as an ambivalent body. Thanks to the transparency of its structure and the mutability of its vertical closing by means of the sliding curtain, it can act as an opaque limit to reinforce the limit of the Grotekerkplein or become a threshold significantly connecting the square with the Delftsevaart canal.

David Bravo
Translation by Julie Wark

Comment and vote the work

Vote
Average rating: 3.4 / Votes: 27
 
Comments

We shall publish your views on-line as soon as possible. All comments will be reviewed by a moderator in order to avoid abuse. Thank you for participating.

Send your comment »
Please type the text presented in the image:

technical sheet

CITY: Rotterdam (599,472 inhabitants)

COUNTRY: Netherlands

BEGINNING OF THE PROJECT: 2005

BEGINNING OF WORK: 2008

END OF WORK: 2009

AREA: 200 m2

COST: 1,033,800 €

credits

DEVELOPER:

Rotary Club Rotterdam Noord, foundation 'Grotekerkplein', OBR Rotterdam

AUTHORS:

Atelier Kempe Thill architecs and planners

COLLABORATORS:

André Kempe, Oliver Thill, David van Eck, Teun van der Meulen, Kingman Brewster, Takashi Nakamura, Frank Verzijden, ABT, Velp