Projects Frontend Portlet

Cobertura de la Ronda del Mig al carrer Brasil

Barcelona (Spain)

New urban promenade over a covered road. New links between the districts of Sants and Les Corts in the city of Barcelona

Previous state

The building of the ring road known as the Cinturó de Ronda was completed at the beginning of the seventies when it was taken through the districts of Les Corts and Sants. It was a genuine urban motorway which sought to provide a solution to the present and future problems of vehicular traffic in the city. Budgetary and urban-planning problems, as well as a certain opposition from the residents, prevented the completion of the Cinturó along its radial stretch when it reached the districts of Guinardó and Sant Andreu. Along the course of its route it adopted different built forms which, in the case of the stretch which runs through Sants and Les Corts, involved setting the central roadway at a lower level than the surrounding streets in order to facilitate the junctions of the cross streets and the passage of the railway and metro lines on Carrer de Badal. Only a small section between Carrer de Sants and Pavia was covered with a 300-metre tunnel due to pressure from the residents who, at the time, requested that the Cinturó be placed underground for an 800-metre stretch. Its construction created a strong barrier effect in historic districts of the city which, from that time onwards, experienced large-scale urban growth, mainly centred on the edges of the Cinturó. From the outset, vehicles passing through the zone led to high noise levels since the "casing" formed by the roadway below street level created a loud echo. As time went by, the increase in traffic, calculated at 80,000 vehicles every day, brought the problems caused by noise pollution to unbearable levels which were also accompanied by the resulting atmospheric pollution and vibrations caused by speed. This unsustainable situation led to continuous complaints from the residents who joined with the Coordinadora Pro-Cobriment del Cinturó (Coordinating Committee in favour of covering the Cinturó) which, from the the nineties, coordinated the movement voicing the residents' demands.

Aim of the intervention

The residents' demands to the municipal council were quite clear: the covering of the Ronda del Mig along the 400-metre-long stretch on the Carrer Brasil, between the Carrer de Sants and Avinguda de Madrid. It was the only way to return to the area acceptable living conditions, to break the isolation of the two sides of the district and gain new public space. When the municipal council outlined the problems of carrying out this intervention, the coordinating committee raised the possibility of building a car park over the ring road in order to reduce the cost of the project and in order to provide parking spaces for the district at the same time.

The technical municipal services and the car park concessionaire SABA used this proposal to carry out a study to analyse its technical and economic viability: that is, the siting of a car park between the roadway and surface, a proposal which also depended on the fact that there was sufficient demand for purchasing, as a fifty-year concession, new parking spaces by the residents. The success of the scheme was guaranteed from the very beginning by the combination of all these elements and the full cooperation between those involved: municipal council, residents and concessionaire.

The project began in July 1994 with 60% of the 400 spaces sold. This more than met the basic requirement of the concessionaire SABA -the building of the car park- and, therefore, many of the costs of covering over the road were funded.

Description

Once the car park roof had been built over the ring road, the next step was the development of the new public space which had been gained, formed by the surface of the roof and reorganisation of the roadways and side pavements.

The space over the car park was set out as a boulevard-walkway, 27 metres wide, structured as a central walkway with two 10-metre strips at the side, resolved with different slopes, in order to allow access and the planting of areas of lawn and trees. Access to the walkway is via gentle slopes which coincide with the pedestrian crossings and car-park entrances, and bridge the difference in level between the central space and the rest of the Carrer Brasil, caused by the car park. The surfacing of the walkway consists of black and deep-red paving stones which form large sections, and the main material used is steel corten used in different elements such as, for instance, the cladding of the outer faces of the central walkway, the finishes of the ramps, the balustrades, the bollards, the tree pit gratings and, in particular, the new street lights. The project involved a new lighting system consisting of posts with newly designed strip lights, with contours adapted to the topography of the new walkway.

Assessment

There can be no doubt that the quality of life around the ring road has improved. The residents' complaints, resulting from the noise, fumes, unease and all kinds of pollution, are a thing of the past. The current walkway provides a true link between the districts, a civic thoroughfare which breaks the former barrier effect caused by the rapid roadway.

A green space has been gained which has returned to the area its values as a true district where the people go out into the street to spend time there. Furthermore, improved environmental conditions have enabled us to reassess the housing on the site. The building of a car park has removed cars from the street.The intervention is also an example of the participation of the inhabitants. This was able to generate a good understanding between all the agents involved, which fostered the convergence of objectives. The covering of the ring-road at the Carrer Brasil is only an early stage in the reorganisation of the Ronda del Mig from the Plaça Cerdà to the Avinguda Diagonal. When building work covering the stretches, which continue from the Carrer Brasil (Pavia-Constitució and Av. Madrid-Travessera de les Corts) is completed shortly, the surface of the roadway will be converted into one of the city's longest walkways, which will also make up for the lack of green spaces in this area of Barcelona.

[Last update: 02/05/2018]

Technical sheet

CITY: Barcelona
COUNTRY: Spain
BEGINNING OF THE PROJECT: 1992
BEGINNING OF WORK: 1994
END OF WORK: 1997
AREA: 22,615 m²
COST: 6,010,120 €

Credits

COLLABORATORS:
Joan Corominas, Ramón Cardona, Jordi Carulla

Related documents