Projects Frontend Portlet

  • FINALISTA 2018

El pati de la Blue House

Londres (Regne Unit), 2018

Un procés de disseny i construcció participatius amb estudiants, veïns, usuaris i fusters professionals converteix un solar erm i un edifici municipal en desús en un lloc productiu i d’intercanvi que consta de tallers per a empreses creatives, botigues de fusta, un espai de trobada veïnal, un autobús convertit en cafeteria i espais per acollir firetes i mercats.

Estat previ

Al maig del 2016, High St. Works, una societat mixta formada per Jan Kattein Architects i Meanwhile Space CIC, va guanyar el concurs de l’Ajuntament de Haringey per dissenyar un indret situat al centre principal del barri londinenc de Wood Green i convertir-lo en un espai de treball assequible, un lloc d’esdeveniments i un cafè. La zona havia estat identificada pel municipi com un punt apropiat per a activitats temporals amb la intenció de revitalitzar el corredor de circulació que connecta el carrer gran de Wood Green amb el palau Alexandra i el Barri Cultural abans de la seva renovació. Tot i que es trobava a prop de l’estació del metro de Wood Green, el lloc estava bloquejat en relació amb l’àrea de pas dels vianants. Format per un antic pàrquing de cotxes de treballadors municipals i la Tulip House, un edifici de l’ajuntament abandonat feia un bon nombre d’anys, el lloc havia acabat envoltat per una tanca sense accés al públic i vigilat per una empresa privada de seguretat.

Objecte de la intervenció

Des de la seva gènesi el projecte va comptar amb una implicació àmplia de la comunitat. Conèixer les necessitats i aspiracions dels negocis locals va ser preferent per generar una oferta vinculada amb el seu context urbà i dotar-la, alhora, d’identitat. La posada en marxa del disseny va partir de dues consultes amb els habitants per identificar les limitacions, però també les prioritats i les oportunitats que es van plasmar en els dibuixos abans d’abordar el seu planejament. Durant el diàleg amb la comunitat va emergir el desig de fer un espai que fos de treball a la vegada que cívic, és a dir, un espai públic ple d’esdeveniments i activitats. Conferir permeabilitat física i visual al lloc havia de garantir que la població local s’apropiés del futur espai públic i continués fent-ho durant el desenvolupament del projecte i amb interacció amb les activitats programades.

Una de les claus del projecte va ser optar per una autoconstrucció inclusiva que involucrés veïns, residents, futurs llogaters i estudiants. El partenariat amb l’assignatura de fusteria del col·legi CONEL —The College of Haringey, Enfield and North East London— va permetre que uns quants aprenents de fuster fessin les pràctiques en el lloc. Es formaren grups de fusters experimentats amb voluntaris que durant els caps de setmana arribaren a aplegar més de cent persones que participaven en el procés de construcció. Fins i tot, alguns dels futurs ocupants ajudaren a construir els seus propis espais de treball.

Descripció

L’Ajuntament de Haringey i la GLA hi van contribuir amb 166.000 lliures esterlines i High Street Works n’aportà 60.000 per completar els treballs. En concret, el projecte té 588 m2 i comprèn tretze estudis de diverses mides per a negocis creatius, un espai comunitari de trobada que inclou una petita cuina, nou casetes de fusta utilitzades com a espais per al petit comerç, un cafè en un autobús de dos pisos, un espai públic en el mig del pati envoltat per les casetes de fusta, una nova oficina de taxi i una zona per a mercats temporals. Malgrat els desnivells del sòl, el disseny va tenir en compte l’accessibilitat completa del lloc i una de les casetes està habilitada per al pas de cadires de rodes. Una il·luminació de garlanda aporta una distribució uniforme de la llum durant les activitats de vespre. Es van utilitzar materials de construcció simples i sostenibles amb poca petjada ecològica com és la fusta certificada per la FSC (Forest Stewardship Council). El disseny modular de les casetes va permetre que la seva construcció estigués a l’abast dels voluntaris i dels aprenents. El cafè s’ha muntat en un bus recuperat i tot ha estat pensat per tal que després de cinc anys tots els elements puguin ser desmuntats i reutilitzats per a la seva col·locació en un altre indret.

Valoració

Allò que realment fa únic Blue House Yard és l’enfocament integral adoptat, que combina creació d’espai públic alhora que oportunitats per al petit comerç i lloc d’oci i activitats. El caràcter ecològic dels usos i la diversitat dels ocupants, que en un 80 % són d’origen local, han començat ja a crear interrelacions de comerciants, visitants i residents. Un sentit de comunitat ha afavorit una associació de llogaters que ha rebut finançament per impulsar un jardí urbà i activitats de família, com ara mercats vegans, concerts de música i nits de cinema. De tota manera, els reptes per assolir una més gran implicació a la vegada que lluitar contra les actituds antisocials són encara ben presents. En tot cas, ve a demostrar el compromís de Haringey per coordinar una estratègia cultural i econòmica que és anterior en el temps a l’ambiciós pla general del districte, el qual es proposa transformar Wood Green durant els propers anys mitjançant nous espai públics i el desenvolupament de la residència i espais de treball al mateix temps que vol oferir més bones oportunitats a les comunitats existents.

 

Teresa Navas


[Darrera actualització: 15/05/2019]

Fitxa tècnica

CIUTAT: Londres
PAÍS: Regne Unit
INICI DE PROJECTE: 2015
INICI DE LES OBRES: 2016
FI DE LES OBRES: 2017
DIRECCIÓ D'OBRA: High Street Works
CONSTRUCTORA: High Street Works
SUPERFÍCIE: 580 m²
COST: 260.000 €
WEB: https://www.bluehouseyard.com

Crèdits

PROMOTOR:
High Street Works, London Borough of Haringey

AUTORS:
Meanwhile Space CIC, Jan Kattein Architects

COL·LABORADORS:
StructureMode - Structural Engineer

Documents relacionats