Projects Frontend Portlet

  • MENCIÓ ESPECIAL 2016

Millora del centre de Barkingside

Londres (Regne Unit), 2016

Les façanes cegues i els voltants negligits d’una biblioteca pública i un poliesportiu municipal dels anys seixanta adquireixen centralitat i representativitat cívica gràcies a la inserció d’una porxada escenogràfica, els jardins de Virginia i la millora dels aparadors de l’adjacent carrer major.

Estat previ

Barkingside és un suburbi de l’extrem oriental de Londres, a tocar del Cinturó Verd metropolità. Als anys seixanta, per tal de compensar les mancances d’un desenvolupament urbanístic massa precipitat, se’l va dotar de diversos equipaments públics, entre els quals hi havia un complex format per una biblioteca municipal i una piscina coberta. Tot i això, i malgrat l’adjacència del bulliciós carrer major, les façanes cegues del complex i la negligència dels espais dels voltants feien que al lloc li manqués la vitalitat pròpia d’un barri molt poblat i amb perspectives de creixement imminent.

Objecte de la intervenció

El districte de Redbridge, conscient de la necessitat d’una millora substancial al centre de Barkingside, va rebre el 2012 una dotació pressupostària de gairebé tres milions d’euros del govern metropolità. Des d’un principi, es va decidir que els fons no es destinarien tant al carrer major, que gaudia de bona salut, com als equipaments públics adjacents. Calia actuar sobre la seva arquitectura perquè la dignitat acollidora que impregnava els interiors es projectés cap a l’espai públic i dotés el centre de representativitat i caràcter reconeixedor.

Descripció

Aquest objectiu s’ha assolit per mitjà d’estratègies molt diverses. A la façana oriental de la piscina, un antic aparcament en superfície ha donat pas als nous arbres i parterres de gespa que conformen els jardins de Virginia. En canvi, al costat occidental del complex municipal, enfrontat al carrer major, la millora de l’espai s’ha assolit per mitjà del mimetisme arquitectònic.

Sobre la façana cega de la piscina, s’hi ha adossat una porxada allargassada. La conforma una successió de deu arcs de mig punt que repliquen les obertures originals del tambor central de la biblioteca. D’aquesta manera, els dos edificis del complex queden relligats per un passadís cobert que connecta les seves entrades i, al mateix temps, pel caràcter unitari del seu estil, que revisa l’humanisme dels edificis civils renaixentistes amb actitud graciosa i festiva.

La mateixa alegria es propaga cap a l’espai públic que separa la piscina del carrer major, abans una esplanada inhòspita i ara un lloc representatiu que mereix el nom de plaça. Per últim, a l’altra banda del carrer major, l’alegria ve donada per una sèrie d’encàrrecs a diversos dissenyadors locals que han refet els cartells i aparadors de les botigues.

Valoració

Aquesta suma d’actuacions puntuals, de naturalesa i escala molt diverses però coherents amb la mateixa estratègia, ha aportat la representativitat desitjada al centre de Barkingside. Ara, els diferents espais recuperats conviden els veïns a desafiar el clima per celebrar-hi fires, actes culturals i trobades festives a l’aire lliure.

David Bravo


Millora del centre de Barkingside, Londres. MENCIÓ ESPECIAL. Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà 2016 (VOSC) del CCCB a Vimeo.


[Darrera actualització: 18/06/2018]

Fitxa tècnica

CIUTAT: Londres
PAÍS: Regne Unit
INICI DE PROJECTE: 2012
INICI DE LES OBRES: 2013
FI DE LES OBRES: 2015
DIRECCIÓ D'OBRA: DK-CM and JMP
CONSTRUCTORA: Kenson
SUPERFÍCIE: 5.000 m²
COST: 2.700.000 €
WEB: N/A

Crèdits

PROMOTOR:
Greater London Authority, London Borough of Redbridge

AUTORS:
DK-CM

COL·LABORADORS:
Graphic Design: Europa. Civil Engineering: JMP. Structural Engineering: eHRW.

Documents relacionats