Projects Frontend Portlet

  • PREMI EX-AEQUO 2010

Palau de l'òpera noruega

Oslo (Noruega), 2010

La coberta del palau emergeix suament de les aigües del port de Bjørvika per oferir als vianants un esplèndid punt de vista sobre la ciutat i el fiord.

Estat previ

Malgrat pertànyer al nucli antic de la capital noruega, el barri portuari de Bjørvika, que presideix un ancó del fiord d’Oslo, queda segregat de la resta del teixit urbà per grans infraestructures construïdes al llarg del segle XX. El feix de vies que arriba a l’estació central i una via ràpida d’intens trànsit rodat impedien la relació directa del port amb la ciutat i li conferien un caràcter residual i degradat.

Objecte de la intervenció

Amb el tombant de segle, el Govern noruec va decidir transformar-lo en un barri emblemàtic que constituís el principal focus d’equipaments culturals d’Oslo i que articulés la relació entre la ciutat i el fiord. Juntament amb la creació del Museu d’Edvard Munch, el primer esglaó d’aquesta transformació havia de venir donada per la construcció del Palau de l’Òpera i el Ballet Noruecs. A més d’acollir la representació d’òperes i concerts de música clàssica, l’edifici havia d’incidir activament en la revitalització del barri de Bjørvika.

Descripció

Accessibles a través d’una passarel•la per a vianants que travessa l’autopista adjacent, les cobertes del nou palau formen una sèrie de plans suaument inclinats que emergeixen de les aigües del port i s’eleven per sobre de la sala de concerts. Són plenament transitables i estan revestides amb plaques de marbre de Carrara blanc. La seva disposició genera diferents espais aptes per passejar, celebrar espectacles a l’aire lliure i contemplar esplèndides vistes sobre la ciutat i el fiord.

Valoració

Independentment de l’activitat que s’estigui duent a terme a l’interior de l’edifici, les seves cobertes s’han convertit en un atractiu i concorregut lloc de trobada. El dolç encontre dels seus plans inclinats amb l’aigua ofereix als visitants la sensació d’estar en una platja. L’elevació que adquireixen com a resultat d’aquesta inclinació els ofereix un esplèndid mirador sobre la ciutat i el paisatge. El pendent que permet assolir aquests atributs, però, no suposa l’aparició indiscriminada d’elements de protecció, sinó que es desplega amb tota naturalitat respectant la llibertat i la intel•ligència dels vianants. Amb la majestuosa presència d’un iceberg, el nou palau s’erigeix com el símbol d’un nou Bjørvika que presideix dignament la trobada entre la ciutat d’Oslo i el seu fiord.

David Bravo

[Darrera actualització: 18/06/2018]

Fitxa tècnica

CIUTAT: Oslo
PAÍS: Noruega
INICI DE PROJECTE: 2000
INICI DE LES OBRES: 2003
FI DE LES OBRES: 2008
SUPERFÍCIE: 38.500 m²
COST: 500.000.000 €

Crèdits

COL·LABORADORS:
Kristian Blystad, Kalle Grude, Jorunn Sannes, Astrid Løvaas, Kirsten Wagle.

Documents relacionats

També et pot interessar