Projects Frontend Portlet

  • MENCIÓ ESPECIAL 2010

Teatre a la plaça Grotekerk

Rotterdam (Països Baixos), 2010

La inserció d’un pavelló teatral dinamitza programàticament la plaça de la catedral de Laurenskerk i articula la seva relació amb el canal de Delftsevaart.

Estat previ

Els bombardeigs de la Segona Guerra Mundial van ensorrar gairebé totes les construccions que envoltaven la catedral de Laurenskerk. La posterior reconstrucció del centre urbà va alliberar un espai buit entre la façana principal del temple i el canal de Delftsevaart. Es tracta de la Grotekerkplein, una plaça quadrada d’uns setanta metres de costat. Però la mediocritat dels edificis que l’envolten i l’escassetat d’activitats comercials a les seves plantes baixes li va conferir un caràcter apagat, de pati del darrere. A banda d’una estàtua dedicada a Erasme i d’alguns arbres ordenats en dobles fileres, la superfície de la plaça estava tediosament buida i patia una evident manca de dinamisme.

Objecte de la intervenció

Amb l’objectiu d’activar programàticament aquest espai i de reforçar la definició dels seus límits físics, l’any 2004 una organització privada i sense finalitat de lucre va proposar a l’ajuntament la inserció d’un petit pavelló teatral a l’únic costat no edificat de la plaça. Amb aquest efecte es va convocar un concurs d’idees que va culminar amb l’elecció d’un projecte per a la construcció del qual es va destinar una inversió de més d’un milió d’euros.

Descripció

Destinat a la representació d’obres teatrals, el pavelló té un volum prismàtic que transcorre paral•lelament al canal i tanca el costat occidental de la plaça. Consta de dos nuclis cúbics que reposen sobre un podi i suporten una llosa de 50 cm de cantell i 30 m de llum. El resultat és un gran pòrtic horitzontal que emmarca un escenari obert cap a ambdós costats. Una cortina lliscant de 70 m de llargada que penja del perímetre de la coberta permet que les representacions s’adrecin cap a la plaça o cap al canal i, fins i tot, que es tapin alhora ambdós costats per conformar una aula tancada. Els nuclis laterals contenen un magatzem, un bany i un camerino per als artistes.

Valoració

A més d’equipar la plaça amb un nou focus d’esdeveniments, el pavelló s’erigeix com un cos ambivalent. Gràcies a la transparència de la seva estructura i a la mutabilitat del tancament vertical conformat per la cortina lliscant, tan aviat pot actuar com un límit opac que reforça el perímetre de la Grotekerkplein com esdevenir una llinda que la connecta significativament amb el canal de Delftsevaart.

David Bravo

[Darrera actualització: 18/06/2018]

Fitxa tècnica

CIUTAT: Rotterdam
PAÍS: Països Baixos
INICI DE PROJECTE: 2005
INICI DE LES OBRES: 2008
FI DE LES OBRES: 2009
SUPERFÍCIE: 200 m²
COST: 1.033.800 €

Crèdits

COL·LABORADORS:
André Kempe, Oliver Thill, David van Eck, Teun van der Meulen, Kingman Brewster, Takashi Nakamura, Frank Verzijden, ABT, Velp

Documents relacionats

També et pot interessar