X
This website uses third-party cookies so that you can enjoy the best possible user experience. If you continue to use this website we will assume that you accept their use. You can change your settings or obtain more information here.
Prior to the intervention. Despite its proximity to the lake, the square is perhaps the only public space from which the town is in visual relationship with the water, albeit from a point more than fifteen metres higher because of the topography.  © Sarunas Kiaune

BEFORE

images  (12)

AFTER
 

description

previous state

Surrounded by lakes and forests, Zarasai is a beautiful town on the border between Lithuania and Latvia. The international highway joining Warsaw and Saint Petersburg runs past it and it is an ideal stopover place that is well accustomed to receiving visitors. It is built on an isthmus on the shore of Lake Zarasas, planned around a radial grid that converges in a small park at the centre.

Three hundred metres from the park, behind the church, there is a main square which is tangential to the main road of access into the town. The museum and library are located here. Despite the town’s proximity to the lake, the square is perhaps the only public space from which it is in visual relationship with the water, albeit from a point more than fifteen metres higher because of the topography. A footpath runs around the edge of the lake from south to north, following the contours of a large natural bank, which gives the walk a far from urban feel. The path, which also has a bicycle lane, eventually reaches a beautiful place outside the town known as Zarasai Beach which offers extraordinary views of the town reflected in the waters of the lake.

aim of the intervention

In 2008, the District of Zarasai Municipality, which also includes the town of Dusetos and several smaller villages, set aside more than half a million euros for a project of connecting the square with the lower footpath and improving the town’s visual relationship with the lake. The main challenge resided in the need to respect the value of the landscape of the shore while also making the most of the visual allure of the main entrance to the town by representing it adequately and making it welcoming to visitors.

description

Over a period of three years, the paving of the square has been renovated and, in addition, a new helicoidal walkway constructed on slender metal columns now covers the seventeen-metre difference in level between it and the lake. It describes a circle of thirty-four metres in diameter and has a total length of more than a hundred metres. The columns are paired to form cruciform portal-like structures that give solid support. The ramp, some two metres wide, is covered with a platform of wooden planks and protected by a handrail consisting of an outer layer of stainless steel filled with metal mesh. This also provides the support for fluorescent lighting which is focused on the ramp while, from a distance, it also displays its rippling outline against the abstract backdrop of the night. The walkway reaches ground level by way of a set of steps running perpendicular to the lakeside footpath and then crossing it to extend some metres over the water to form a jetty.

assessment

Without interfering with the integrity of Zarasai’s urban façade which can be seen from Zarasai Beach, the circular walkway is visible from the highway, in such a way that it greets visitors, inviting them to enjoy the beauty of the place. It is now easier to walk or cycle the scenic route separating the main square from the lakeside beach, or to look out from the town and enjoy a splendid panoramic view over the lake.

David Bravo Bordas, architect

Comment and vote the work

Vote
Average rating: 3.8 / Votes: 6
 
Comments

We shall publish your views on-line as soon as possible. All comments will be reviewed by a moderator in order to avoid abuse. Thank you for participating.

Send your comment »
Please type the text presented in the image:
  © Sarunas Kiaune

technical sheet

CITY: Zarasai (8,001 inhabitants)

COUNTRY: Lithuania

BEGINNING OF THE PROJECT: 2008

BEGINNING OF WORK: 2010

END OF WORK: 2011

AREA: 12,800 m2

COST: 600,000 €

credits

DEVELOPER:

Zarasu rajono savivaldybe

AUTHORS:

Sarunas Kiaune

COLLABORATORS:

Asta Kiauniene, Tomas Petreikis