X
This website uses third-party cookies so that you can enjoy the best possible user experience. If you continue to use this website we will assume that you accept their use. You can change your settings or obtain more information here.
Prior to the intervention. The site of the former Trinidad cluster, which was used as a square and parking area.

BEFORE

images  (9)

AFTER
 

description

previous state

By the mid 20th century, the danger of the imminent collapse of the cloister of the Convento de la Trinidad in Toledo led to its demolition, leaving an empty site beside the church which, with no aspiration to becoming a square, was occupied by cars. It borrowed the name of the adjacent street and was dominated by the unavoidable view of the stretch of bare walls of the convent, an unprecedented perspective of the building, cluttered and wasted by an improvised and anarchic but long-lasting occupation as a car park.

aim of the intervention

The aim of the project to redesign the square and the construction of the Municipal Archive building is to rescue the space hijacked by cars and to provide a buildingbase that can order and highlight the volumes of the nave and dome of the church. It will also give the whole group a scale which is easier for passers-by to assimilate from the square. The archaeological remains uncovered during the works are now exhibited to passers-by through a series of walkways suspended above the site structures, laying out a sequence of courtyards that provide entrances to the archive or a return to the square through another, smaller one. Here the memory of the place rises up from the ground and the walk becomes a stroll through history.

description

The joint project for the square and the archive has been resolved in such a way that the whole of the public space is clearly strengthened and enhanced. Starting from the old traces of the demolished cloister, the archive is designed as a building backing onto a wall set in the space that acts as the foundation of the improvement of the prospect of the church from the outermost square. It both separates and hides a set of more interior public routes linked to the entrances to the new archive, but which enable other itineraries throughout the surroundings in a courtyard- mall square- square sequence which revives experiences of natural spaces in Toledo as architectural invariables to be retrieved for present day practices, providing exhibition areas and an archaeological walk.

The wall-building acts as a perforated screen which separates and relates public spaces which differ in size and perception. It acts as a backdrop that emphasises the serenity of the volumes of the Convento de la Trinidad and allows a different approach to the newly laid out spaces on either side.

assessment

This intervention involves an analysis of the relation between public space and the spatial experiences peculiar to it according to the context in which it is set and the relation of the public space to the buildings that shelter it and give it shape. It thus becomes a project that not only retrieves a magnificent location for the city by rescuing it from the motor car; it also expresses a will to intervene in the fabric of the city with a close look at the place, its earlier existences and its memory.

Mònica Oliveres i Guixer, architect

Comment and vote the work

Vote
Average rating: 5.0 / Votes: 1
 
Comments

We shall publish your views on-line as soon as possible. All comments will be reviewed by a moderator in order to avoid abuse. Thank you for participating.

Send your comment »
Please type the text presented in the image:
Image after the intervention. View of the new Salvador Square from the small Caracena Square.

technical sheet

CITY: Toledo (68,382 inhabitants)

COUNTRY: Spain

BEGINNING OF THE PROJECT: 1986

BEGINNING OF WORK: 1999

END OF WORK: 2000

AREA: 1,490 m2

COST: 240,405 €

credits

AUTHORS:

Ignacio Mendaro Corsini